QUÈ VOLEM?

MANIFEST DE LA PLATAFORMA ALTO EL FOC A L'ALBERADes de les expropiacions forçoses de l'any 1978 (1380 hectàrees entre Sant Climent Sescebes i Espolla) els veïns hem viscut resignats a la pèrdua de bona part del terme municipal de Sant Climent Sescebes (62%), de la zona dels comuns d'Espolla, de vinyes, d'olivars i de camins de pas...
A part del greuge històric de pèrdua de patrimoni material i natural dels pobles, són molts els empordanesos i visitants que pateixen les molèsties derivades de la proximitat del camp de tir de la base militar Álvarez de Castro, situada en ple Parc Natural de l'Albera:

1. Els veïns i usuaris de la zona convivim amb tirs i explosions a qualsevol hora del dia o la nit. A part de molèsties acústiques aquestes maniobres suposen un perill molt seriós per a les persones  ja que  s'escapen projectils fora dels límits de la base militar.

2. Augmenten les maniobres fora de la base, ocupant l'espai públic de pobles o carreteres per dur-hi a terme diferents activitats militars. Això comporta sovint tancar pistes  i camins rurals, impedint el pas a les persones o "convidant" a sortir d'espais no militars a usuaris de l'entorn natural. També ha augmentat la seva presència en el dia a dia dels nostres pobles utilitzant equipaments municipals o convidant escolars i esplais a conèixer i fer propaganda de l'exèrcit espanyol.
 
3. També el nostre patrimoni com a actiu econòmic es veu afectat per la proximitat i les accions que duu a terme la base militar Álvarez de Castro. Així com el patrimoni cultural i paisatgístic de la zona (amb espais dins la Xarxa Natura 2000), incendis per impactes de projectils que afecten flora i fauna (part d'ella espècies protegides)  i una xarxa megalítica amb menhirs tirotejats (com el Menhir de Fontanilles) i dòlmens dins el camp de tir.

Des de l’Alto el Foc a l’Albera ens preocupa el futur de la base militar i les anunciades reconversions (futures Brigades Operatives Polivalents) perquè agreujaran i deterioraran encara més la situació i els esmentats espais naturals.

Fem nostra la moció 55/XI aprovada pel Parlament català sobre la desmilitarització de Catalunya i demanem que tots els seus apartats siguin duts a la pràctica i, per tant, sigui clausurat al més aviat possible el camp de tir.